Bemutatkozás    Alapszabály    Céljaink    Vezetőség és szekciók    Tagság    Rendezvények    Kapcsolat    Intranet
 


Bemutatkozás

2011-ben megalakult a Magyar Aferezis Társaság. Több, mint másfél évtizedig az Egészségbiztosítási Pénztár tevékenységét segítette a Plazmaferezis Bizottság, amelynek munkája eredményes volt. Igazolja ezt az a tevékenység, amelyet a jelzett időszakban végzett harmónikusan együttműködött a szakmával és a finanszírozóval. Több rendezvény sikeres lebonyolítása is a Plazmaferezis Bizottsághoz kötődik, amely rendezvényeken a szakmai irányelveket, a finanszírozás kérdéseit és e szakterület fejlődéséhez szükséges alapvető problémákat tárgyalta meg.

Az elmúlt 15 évben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tevékenységét a Terápiás Aferezis Bizottság (korábban Plazmaferezis Bizottság) térítésmentesen kizárólag szakmai szempontok figyelembe vételével támogatta, részt vett a finanszírozási munka előkészítésében, az indikációs kör meghatározásában, a kezelések számának meghatározásában és segítséget nyújtott a tevékenység minőségi ellenőrzésében. A Bizottságot az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hozta létre, a működés feltételeit biztosította, mely szerint a Bizottságot összehívta, a szakmai anyagokat előkészítette, a jegyzőkönyvet vezette, a határozatokat meghozta, a döntésekről a tájékoztatást a kezelőhelyek részére elküldte. A bizottsági tagokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megkeresésére a szakmai kollégiumok delegálták, a ciklusoknak megfelelően. Ez a módszer lehetővé tette, hogy e multidiszciplináris tevékenység kellő összehangoltsággal, egyeztetve működjön. Az elmúlt másfél évtizedben a közismert gondok, anyagi nehézségek ellenére a munka olyan minőségben, szervezetten folyt, hogy semmiféle jelentős megoldhatatlan gond nem nehezítette, nem akadályozta a munkát.

A Társaság továbbra is aktív szakmai segítséget nyújt az aferezis, fotoferezis, illetve májpótló kezelések finanszírozási és szakmai kérdéseinek megoldásához.

Tekintettel arra, hogy multidiszciplináris eljárásról van szó, ahol számos szakma érintett (neurológia, nefrológia, immunológia, hematológia, intenzív terápia, gasztroenterológia, anyagcsere toxikológia, transzplantáció, gyermekgyógyászat), fontos a koordináció szerepe, összehangolva a különböző szakmai igényeket a lehetőségekkel.

A Társaság elnöksége alkalmas arra, hogy szakmai támogatást és a korábbiakhoz hasonlóan segítséget nyújtson a szakmai felügyelethez, amely egységes szakmapolitikai szempontok szerint segíti ezt a tevékenységet.

A Társaság, a legutóbbi választások alkalmával öt szakmai kollégiumi tagozat tanácsadó testületébe delegált tagokat, illetve vezetőket.

A Társaság vállalja, hogy a plazmaferezissel, citaferezissel kapcsolatban, szakmai kérdésekben szükség szerint segítséget nyújt a kezelőhelyeknek, illetve indokolt esetben javaslatot tesz az aferezis kezelések indikációjának szakmai megítélésében és elbírálásában.

A Társaság a korábbi gyakorlatnak megfelelően készséggel kontrolálja, és szakmai segítséget nyújt a Haemobil Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-nek, hogy az általuk végzett helyszíni kezeléseket megfelelő indikációval, megfelelő kezelési számban végezhesse el. A Haemobil Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. kezelései előtt minden esetben szakmai konzultáció történik. Az elmúlt években példaszerű együttműködés biztosította a Haemobil szakmai tevékenységének hátterét.

A Társaság segítséget nyújt új eljárások, módszerek befogadásának előkészítésében, illetve azok szakmai tudományos-technikai megítélésében.

A Társaság természetesen vállalja, hogy szükség szerint, rendszeresen konzultál a különböző szakterületek szakmai kollégiumi és tanácsadó testületek vezetőivel biztosítva az egészségpolitikai irányelveknek megfelelő szakmai felügyelet tartalmi és formai követelményeit.

A Társaság vállalja, hogy a szükséges szakmai anyagokat, a szakmai kollégium, illetve tagozatok részére elkészíti, eljuttatja és figyelembe veszi a véleményüket.

A Társaság fenti tevékenységét térítésmentesen, az aferezis ügyének szolgálatában, a szakmai szempontok maximális érvényesítése céljából végzi.

2012 novemberében megrendezésre került a társaság első kongresszusa, nemzetközi kiállítókkal, professzionális előadásokkal, magas szakmai színvonallal és elismeréssel. 2012 decemberében tartott közgyűlésen sor került a 2013-as évi programunk, új stratégiai elképzeléseink megbeszélésére.

E munkánkhoz kérem a Társaság tisztelt tagjainak támogatását.


Prof. Dr. Domján Gyula
elnök 
© 2013 All Rights Reserved. aferezis.hu designed by G+G STÚDIÓ.
  >>>   Adobe Reader